BAHAN BAHAN
- 500 g mee kuning
- 300 g udang sederhana besar
- 1 keping dada ayam
- 1 biji lada Benggala hijau dan merah, dipotong kiub
- 6 keping cendawan tiram, dihiris
- 4 kelopak kobis daun, dipotong
- 2 biji tomato, dibelah 4 setiap 1 biji
- 1 cawan taugeh (optional)
- 2 keping tauhu digoreng dan hiris
- Hirisan daun sup, daun bawang dan cili padi secukupnya
- Bawang goreng utk hiasan
- 3 ulas bawang putih, ditumbuk lumat
- 3 sudu besar sos tiram*
- 2 sudu besar sos lada hitam*
- 1 sudu besar sos abalone*
- 1/2 sudu teh minyak bijan*(*gaul semua sos dalam satu bekas)
- 1 sudu teh kicap pekat
- 1 sudu besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Basuh udang, asingkan kepala dan ekornya. Perap udang yg telah dibersihkan dgn 1 sudu teh garam, biar 5 minit, cuci kembali dan toskan. Dada ayam dipotong kecil2, cuci dan sejatkan.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.
- Dalam periuk atau kuali. Tuang sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan udang, daging ayam dan kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.
- Masukkan kobis daun, tomato, cendawan, tauhu dan lada benggala. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (ikut suka anda).
- Masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Gaul rata. Masukkan mee dan taugeh. Gaul rata. Perasakan garam dan gula secukupnya. Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup/daun bawang, bawang goreng dan cili padi.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar