RESEPI SUP IKAN MERAH
BAHAN BAHAN
- 1 ekor ikan merah( potong )
- 4 ulas bawang merah kecil (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dimayang)
- Setengah peket rempah sup serbuk (adabi)
- rempah tumis (yang ada bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan pelaga)
- lobak merah dan daun sup.
- tomato (potong 4)
- 2 mangkuk air
CARA MEMBUATNYA
- Cuci bersih ikan dengan air asam. ( buang hanyir )
- Panaskan minyak dan tumis bahan tumis tadi.
- Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang tadi hingga wangi dan layu.
- Masukkan halia yang dimayang
- Masukkan rempah sup, biar sebentar dan masukkan air
- Apabila sup telah mendidih, masukkan ikan, dan garam serta lobak merah. Jangan masak ikan terlalu lama.
- Masukan tomato dan daun sup.
Siap, hidangkan
Tidak ada komentar:
Posting Komentar