BAHAN-BAHAN
- Bahan hiris:
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang merah
- 1 cm halia
- Bahan tumbuk:
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 biji bawang merah
- 1 cm halia
- 1 kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 5 biji bunga cengkih
- minyak secukupnya (lebih sikit pun boleh)
- 2 sudu besar rempah kari daging
- 1 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- air asam jawa secukup rasa
- beberapa ketul ayam
- 1/2 cawan kacang dhal (direbus hingga lembut, sebahagian diambil dan ditumbuk hingga hancur)
- sayur2 spt karot, kacang panjang dan ubi kentang
- santan
- garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
- Hiris semua bahan hiris dan ketepikan. Sediakan rempah2 seperti di atas. Potong sayur mengikut kreativiti masing2.
- Tumbuk semua bahan tumbuk dan ketepikan.
- Panaskan minyak di dalam periuk. Setelah minyak panas, masukkan bahan hiris dan tumis. Sebelum bahan2 hiris berubah menjadi kuning, masukkan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Tumis hingga naik bau dan kekuningan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar