- Sediakan tin/loyang/dulang pembakar. Alas dgn baking sheet dan griskan serta taburkan sedikit tepung di permukaannya. Panaskan oven pd suhu 180C.
-
Putar telur dgn gula sehingga btl2 kembang dan ringan. (pastikan adunan ini btl2 kembang dan gebu, ini akan membantu kek mjd lebih ringan dan lembut stlh masak)
- Masukkan esen vanilla/jus lemon dan putar lagi hingga sebati.
-
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dlm adunan td sambil dikacau dgn cara kaup balik. (kaup tepung dgn perlahan shj)
-
Tuangkan adunan ke dlm dulang yg tlh disediakan. Ratakan.
-
Bakar pd tetingkat atas(high rack) selama 20 minit atau sehingga kek keperangan. (jika menggunakan suhu 200C, bakar selama 10 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180C, dan bakar lg selama 5 minit). Walau bagaimanapun, kepanasan suhu bergantung pd jenis oven yg digunakan. Jadi, hrp2 dpt adjust sendirilah yer.
-
Panaskan jem raspberi sehingga cair.
-
Alaskan sekeping kertas minyak di atas kain lembab. Taburkan sedikit gula di atasnya.
-
Setelah bahulu masak, terus keluarkan dan terbalikkan di atas kertas minyak td. Potong kerak di bahagian tepinya jika suka. Sapukan jem di atas bahulu hingga rata.
-
Gulung dgn kemas dgn menggunakan kertas minyak.
-
Sejukkan sebelum dipotong dan dihidang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar