BAHAN-BAHAN
- 1 kilo daging (dipotong kecil)
- 1.8 liter air
- *1 biji bawang besar
- *7 biji bawang kecil
- *7 biji bawang putih
- *2 inchi halia
- *2 sudu makan ketumbar
- *1/2 sudu makan jintan putih
- *1 sudu kecil jintan manis
- 1 sup bunjut
- Garam
- Minyak masak
CARA MEMBUATNYA
- Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama sup bunjut sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
- Blender bahan bertanda * dan tumis dengan minyak sehingga hampir garing.
- Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
- Letak garam secukup rasa dan serbuk perasa (aji no moto) untuk perasa tambahan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar