Rabu, 13 Juli 2011

RESEPI SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI


BAHAN-BAHAN
  • 1 tin kecil ikan sardin 
  • 3 gram kunyit hidup 
  • 20 gram cili padi 
  • 3 batang serai  
  • 3 biji kentang(dipotong 4) santan pekat (sebiji setengah) 
  • garam  
  • 2 keping asam keping
CARA MEMBUATNYA
  1. Tumbuk atau kisar kunyit hidup bersama cili padi sehingga hancur.Serai juga ditumbuk sedikit sehingga terlerai.
  2. Masukkan ikan sardin bersama bahan yang ditumbuk dan biarkan sehingga air ayam kering.
  3. Setelah itu masukkan santan.
  4. Biarkan mendidih dan masukkan kentang,garam secukup rasa dan asam keping.
  5. Jika mahu lebih pedas boleh lebihkan cili padi.
  6. Dah masak tutup api dan hidangkan. 

Tidak ada komentar:

Posting Komentar