Sabtu, 16 April 2011

RESEPI MEE KANTONIS



BAHAN BAHAN
  • ½ kg mee kuning - digoreng dengan sedikit minyak
  • 4 ulas bawang putih
  • 2 ekor sotong bersaiz sedang
  • 3 ekor udang
  • 50 gm lobak merah
  • 50 gm jagung muda
  • 350 ml air
  • 2 biji telor - dikacau
  • 25 gm pucuk kailan
  • 2-3 titik minyak bijan
  • ½ sudu kecil pati ayam maggi
  • Lada sulah dan garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
  1. Tumiskan bawang putih.
  2. Masukkan sotong dan udang. Kacau rata.
  3. Tambahkan air, masukkan jagung muda dan lobak merah.
  4. Masukkan pati ayam& masukkan sekali telur dan kacau rata.
  5. Akhir sekali masukkan pucuk kailan dan minyak bijan serta lada sulah dan garam secukup rasa.
  6. Ketika menghidang, tuangkan kuah ke atas mee dan hiaskan dengan bawang goreng.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar