Rabu, 25 Mei 2011

RESEPI PULUT MANGGA



BAHAN-BAHAN
  • 240gram beras pulut
  • 250ml santan
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji mangga masak (dihiris) 
CARA MEMBUATNYA
  1. rendam beras pulut semalaman
  2. kukus beras pulut hingga masak ( 25 minit )
  3. kemudian, masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan bersama dengan gula dan garam. gaul hingga rata
  4. kukus sekali lagi hingga gula meresap ke dalam pulut
  5. alihkan beras pulut ke dalam bekas dan campur dengan santan. gaul rata
  6. kukus sekali lagi untuk seketika
  7. sedia untuk dihidangkan bersama dengan mangga

3 komentar:

  1. baru je mak saya bagitau menu ni,,,,ni lah baru nak tengok....tq

    BalasHapus
  2. gula dia berapa kilo nak tuang dalam pulut?

    BalasHapus