UNTUK REBUS
- -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
- - 2 ulas bawang putih
- - 2sm halia yg diketuk
- 1 sudu besar kicap pekat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1cm halia
- 2 ulas bawang putih
- sedikit kicap cair
- 5cwn beras
- 3 sudu besar butter
- 1cm halia- ditumbuk
- 4 ulas bawang putih -ditumbuk
- air rebusan ayam tadi secukupnya
- sedikit garam.
UNTUK SOS
- 5biji cili merah
- 5 ulas bawang putih
- 2cm halia
- 1 sudu teh cuka, garam, gula
- 1/2 cawan air
- lebihan air rebusan ayam
- 1 biji bawang besar kisar
- rempah sup
- garam
- daun sup yg dihiris.
- Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
- Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
- Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
- Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
- Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
great recipe, the chicken looks so mouth watering.
BalasHapus