Selasa, 17 Mei 2011

RESEPI SPAGHETTI



BAHAN-BAHAN
  • 1 bungkus (500g) spaghetti 
  • 300 g daging cincang/ayam 
  • 1 labu bawang besar (cincang) 
  • 6 ulas bawang putih (cincang) 
  • 1/2 tin cendawan butang (hiris) - kalau beli yg fresh lagi best 
  • 1 tin sedang tomato puree (agak2) 
  • 1 tin besar tomato sauce (yg tin punye, bukan botol, selalu pakai jenama SW) 
  • 3 biji buah tomato 
  • minyak zaitun (olive oil)
bahan perasa:
  • garam, serbuk lada hitam, rempah oregano, 
  • daun salam (bay leaves) 
CARA MEMBUATNYA
  1. Jerang air panas dlm periuk, bila dah mdidih masukn sedikit minyak zaitun (spy xmelekat). Pas2 rebus spaghetti smpi masak. Toskn spaghetti. Utk buat spaghetti tahan lama & xmelekat,lps tosn spaghetti tu, goreng spaghetti tu dlm kuali dgn sikit minyak zaitun. Lepas tu asingkn. 
  2. Buah tomato rendam dlm air panas. Tgg 10 minit, lepas tu kopek kulit tomato & lenyek buah tomato sampai hancur.
  3. Dalam kuali, masukkan daging. Jerang daging sampai separuh masak & keluar air. Ketepikn. Air daging jgn buang.  
  4. Tumis bawang putih & bawang besar dlm kuali dgn menggunakn minyak mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak

Tidak ada komentar:

Posting Komentar