Jumat, 24 Juni 2011

RESEPI SOTONG MASAK KICAP



BAHAN-BAHAN
  • 3 ekor sotong (saiz besar)
  • 1 inci halia - dititik
  • 3 biji bawang putih - dititik
  • 1 batang serai - dititik
  • 5 - 7 biji cili api - dititik
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 1 cawan kicap manis
  • garam & cuka secukup rasa (cuka boleh ganti dgn air asam jawa @ asam keping) 
CARA MEMBUATNYA
  1. Sotong dibersihkan & dipotong ikut citarasa.
  2. Tumis halia, bawang putih, cili api & serai hingga wangi.
  3. Masukkan kicap manis ke dalam tumisan tadi. Tunggu sebentar hingga mendidih.
  4. Masukkan bawang yang dihiris dan sotong. Kacau selalu.
  5. Biarkan hingga bawang layu & sotong masak. Sambil tu perasakan dengan garam & sedikit cuka.
  6. **jangan biar sotong masak terlalu lama coz boleh menghilangkan rasa manis & liat bila dikunyah.

2 komentar: