BAHAN-BAHAN
- 600 gm keledek
- 2 cawan tepung gandum
- minyak secukupnya
Bahan inti:
- ½ biji kelapa parut
- 3 sudu besar udang
- 8 ulas bawang merah
- 3 batang serai 10 biji cili kering
- ½ sudu teh ketumbar
- ¼ sudu teh jintan manis
- ¼ sudu teh jintan putih
- ¼ sudu teh kunyit
- minyak masak
- garam
- 2 cawan air
CARA MEMBUATNYA
Untuk inti: - mesin cili kering, ketumbar, jintan manis, jintan putih, serai, bawang merah, kunyit dan udang.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang dimesin ini hingga kekuningan.
- Kemudian masukkan kelapa parut, air dan sedikit garam. Kacau hingga sebati.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan.
Untuk kulitnya:
- rebus keledek hingga empuk.
- Setelah masak, angkat dan toskan.
- Buang kulitnya dan lecek hingga lumat. Masukkan tepung dan uli hingga sebati.
- Ambil sejemput adunan dan leperkan. Masukkan inti di tengahnya dan tutup kembali adunan tadi. Buat sehingga selesai.
- Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng cucur badak hingga berwarna coklat muda.
- Setelah itu, angkat dan hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar