Sabtu, 30 April 2011

RESEPI SAMBAL KERANG



BAHAN-BAHAN
  • 1 mangkuk kerang yang telah direbus dan buang kulitnya
  • 1/2 biji bawang besar dikisar
  • 3 ulas bawang putih dikisar
  • sedikit belacan
  • sedikit air asam jawa
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1/2 biji bawang besar dimayang
  • 2 sudu besar cili giling
  • garam dan gula secukupnya
  • sedikit minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA
  1. tumis bawang putih dan bawang besar yang dikisar sampai wangi.
  2. masukkan cili giling dan belacan
  3. masukkan air asam jawa, sos tomato, garam dan gula.
  4. masak sampai kuah agak likat dan masukkan kerang serta bawang yang dimayang.
  5. biarkan seketika sampai bawang layu.. boleh lah dimakan bersama nasi atau nasi lemak


2 komentar: