Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Jumat, 18 Maret 2011

RESEPI KARI IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN
  • 600 gm ikan kembung 
  • 6 sudu besar serbuk kari ikan
  • 1 sudu besar halba campur
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 6 helai daun kari
  • 1 biji kelapa (diambil santannya)
  • 4/5 kacang bendi
  • 3 biji tomato
  • 2 biji cili merah (dibelah dua)
  • 2 biji cili hijau (dibelah dua) 
BAHAN KISAR
  • 80 gm udang kering
  • 240 gm bawang merah kecil
  • 25 gm cii kering 
 CARA MEMBUATNYA
  1. Panaskan minyak di dalam kuali.
  2. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga terbit baunya.
  3. Masukkan pula serbuk kari ikan, halba campur, daun kari dan tumiskan selama tiga minit.
  4. Selepas itu, masukkan pula pati asam jawa dan santan cair. Diikuti pula dengan terung bulat.
  5. Panaskan dengan api yang kecil sebelum memasukkan santan pekat berserta iakan dan kacang bendi. 
  6. Setelah mendidih, masukkan pula garam, tomato, cili merah dan cili hijau.
Dah siap

2 komentar:

  1. my type of food and everyone at home love curries too. great recipe and thanks for sharing.

    BalasHapus

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...