BAHAN-BAHAN
- 600 gm ikan kembung
- 6 sudu besar serbuk kari ikan
- 1 sudu besar halba campur
- 2 sudu besar air asam jawa
- 6 helai daun kari
- 1 biji kelapa (diambil santannya)
- 4/5 kacang bendi
- 3 biji tomato
- 2 biji cili merah (dibelah dua)
- 2 biji cili hijau (dibelah dua)
BAHAN KISAR
- 80 gm udang kering
- 240 gm bawang merah kecil
- 25 gm cii kering
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar sehingga terbit baunya.
- Masukkan pula serbuk kari ikan, halba campur, daun kari dan tumiskan selama tiga minit.
- Selepas itu, masukkan pula pati asam jawa dan santan cair. Diikuti pula dengan terung bulat.
- Panaskan dengan api yang kecil sebelum memasukkan santan pekat berserta iakan dan kacang bendi.
- Setelah mendidih, masukkan pula garam, tomato, cili merah dan cili hijau.
my type of food and everyone at home love curries too. great recipe and thanks for sharing.
BalasHapusSeeeeedaaaaap
BalasHapus