BAHAN-BAHAN
- 4 cawan beras basmati (dibersihkan & ditoskan)
- 4 cawan air
- ¾ tin susu cair
- 600 gm daging
- 1 sudu besar rempah kurma
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 2 sudu kecil serbuk kas-kas
- 100 gm kacang gajus (dikisar halus)
- ¼ tin susu cair (disatukan untuk membuat tairu)
- 2 sudu besar jus limau nipis (disatukan untuk membuat tairu)
- 3 sudu besar minyak masak
- 3 sudu besar minyak sapi / marjerin
- 2 helai daun pandan
- Garam & gula secukup rasa
- 6 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
BAHAN TUMIS:
- 5 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 2 cm halia (dimayang)
- 1 tangkai daun kari
- 3 cm kulit kayu manis
- 5 kuntum bunga cengkih
- 5 kuntum bunga lawang
- ½ sudu kecil jintan manis
- 3 biji buah pelaga
CARA MEMBUATNYA:
- Daging dipotong lebar setebal 2 cm, dibersihkan & ditoskan.
- Panaskan minyak masak & minyak sapi & masukkan Bahan Menumis.
- Bila bawang kekuningan, masukkan Bahan Kisar, daging, rempah kurma, serbuk jintan manis, serbuk kas-kas & kacang gajus.
- Kacau hingga rata & biarkan hingga daging empuk & rempah pecah minyak.
- Tuangkan air, susu cair, tairu, daun pandan, garam & gula.
- Bila mendidih, masukkan beras dan kacau hingga rata.
- Bila air kering, kecilkan api & tutup periuk & biarkan hingga nasi masak. Gembur supaya nasi tidak berketul.
- Sebelum menghidang, tabur bawang goreng, daun sup & daun bawang yang dipotong halus ke atas nasi.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar