BAHAN-BAHAN
- 500gm tepung pau/tepung gandum
- 1/2 sudu kecil baking powder
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu kecil yis mauripan
- 2 sudu besar shortening
- 250gm air suam
UNTUK INTI
- 300gm isi ayam dipotong kecil
- 3 biji kentang dipotong dadu
- 1 biji lobak merah dipotong dadu
- 2 sudu besar kari ayam, garam dan gula
- 2 ulas bawang putih dan bawang merah
CARA MEMBUATNYA
DOH
- gaul semua bahan-bahan kecuali air
- kemudian masukkan air sedikit demi sedikit
- uli tepung hingga licin (tidak melekat di tangan)
- tutup kain lembab, biar kembang 2x ganda
- tumbuk adunan dan bahagi menjadi adunan kecil
- bulat-bulatkan dan masukkan inti
- lapik adunan atas daun pisang atau kertas
- biarkan adunan tadi kembang/naik
- panaskan kukusan
- masukkan adunan dan kukus lebih kurang 10 minit/ sehingga masak
- siap untuk dihidang
INTI
- panasakan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih
- masukkan kari yang telah dibancuh dan masukkan isi ayam, kacau
- masukkan kentang, garam, lobak merah dan air
- biarkan mendidih dan menjadi pekat
- masak hingga lembut
Tidak ada komentar:
Posting Komentar