untuk 5 orang
- Untuk 5 orang makan
- Ketam 2 ekor
- Udang 20 ekor - buang kulit dah belah tgh bahagian dlm
- Sotong 5 ekor - belah 2 dah hiris pangkah sikit supaya bergulung cantik
- Jagung muda
- Kobis bunga
- Lobak merah
- Tomato
- Bawang besar 3 biji - hiris
- Bawang putih 3 biji - ketuk pecah
- Halia 1/2 inci - ketuk pecah
- Lengkuas 1/2 inci - ketuk pecah
- Serai 3 batang - titik
- Daun limau purut 4 helai
- Asam keping 2 helai
- Limau nipis
- Cili padi 10 biji
- Paste tomyam 4 sudu
- Tomato puri 4 sudu
- Daun ketumbar - untuk ditabur
- Garam secukup rasa
Didihkan air di atas periuk. Masukkan paste tomyam & tomato puri. Gaul sebati dan terus masukkan bawang, halia, asam keping, lengkuas, cili pagi & serai. Terus ejas rasa - Masam/masin & pedasnya. Agak-agak puashati baru masukkan ketam, udang & sotong. Kemudian daun limau purut, tomato, lobak merah, bunga kobis & jagung muda. Sambil2 tu rasa lagi kuah tak tambah lagi apa yg patut sampai sedap. Bila sayur pun dah masak matikan api.
Dah siap sendukkan ke mangkuk hidang dan taburkan daun ketumbar yg telah dihiris tak lupa picit sikit limau nipis utk patinya
TIPS: Tujuan 'siap'kan kuah dulu untuk mengelakkan bahan2 basah overcooked.
Tomato puri - untuk nampak lebih merah dan cantik serta masam
Lengkuas/daun ketumbar - Resepi orang Thai
kalau nak pekat lagi kuah ada yg letak santan/susu cair sedikit. Try la ye
yummy, tom yam is my fav esp with plenty of chilli padi inside.
BalasHapusTak nampak perbezaan antara tomyam biasa dengan pok tek
BalasHapus1st time makan poktek ini mase kat Perlis...
BalasHapusmula2 xtahu POKTEK 2 ape ...
rupa2 nya tomyam ...
huhuuu
tapi poktek nie mmg sedapppp sangat2 ...
rasa macam nak makan lagi jew ...
time kaseh untuk resepi nie ..
hehe..arini pun myra masak tomyam :p
BalasHapusSeem Yeammmy to me :)
BalasHapusAssalamualaikum...
BalasHapustumpang ambil resepi
nampak sedap
BalasHapusMmm yummy
BalasHapusGuna paste tom yum apa ?
BalasHapus