Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Minggu, 27 Maret 2011

RESEPI IKAN KELI GORENG BERCILI

BAHAN BAHAN
  • 500 gm ikan sembilang atau keli ( buang perut dan di bersihkan )
  • 1 labu bawang besar ( di potong2 @ di tumbuk )
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
  • 1/2 inci halia ( ditumbuk )
  • 1 batang serai ( diketuk )
  • 2 sudu makan cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam
  • Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEEMBUATNYA
  1. Ikan yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.
  2. Goreng ikan hingga kekuningan kemudian angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan 2 sudu minyak tadi di dalam kuali yang lain kemudian tumis cili kisar dan bahan bahan yang telah di tumbuk.
  4. Masukkan serai kemudian goreng hingga wangi.
  5. Masukkan  sos cili dan sedikit air dan masak hingga pekat sedikit.
  6. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ikan yang telah di goreng tadi.
  7. Boleh kuah rata bolehlah di hidangkan.

3 komentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...