Untuk resepi ini anda boleh pilih sama ada nak guna ikan, udang, ketam, udang, daging atau apa saja yang anda nak masak nak jadikan masak lemak cili padi k..
BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :
- Ikan / udang / ketam / daging atau apa saja
- 1 biji kelapa parut (ambil 2 mangkuk santan
- 2 biji tomato (dipotong empat)
- 2 tangkai cili hijau (dibelah dua)
- Garam secukup rasa
- Sedikit serbuk perasa
- 10 tangkai cili padi ( kalo nak pedas lagi tambah cili lg ye)
- 2 sm kunyit hidup
CARA MEMASAK :
- Ikan/udang atau apa saja yang anda nak guna tu dibersihkan.
- Campurkan bahan tumbuk dan ikan ke dalam santan.
- Jerangkan di atas api perlahan sambil dikacau supaya santannya tidak pecah.
- Masukkan ikan, tomato, cili hijau dan garam.
- Bila santan sudah mendidih padamkan api.
- Kemudian hidangkan.
dah siap bleh la makan.. sila komen ye
I prefer fish or ikan masin, sedap and best.
BalasHapus