BAHAN-BAHAN
- 2 mangkuk nasi
- 5-6 ekor udang segar
- 1-2 ekor sotong sederhana - potong ring
- 200g daging ayam - potong kecil2
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 biji bawang putih - ketuk
- 3-4 biji cili padi - tumbuk@hiris - klu nk pedas
- 1 peket perencah tomyam adabi@ 2 kiub pes tomyam maggi/knorr
- kubis - hiris kecil2
- carrot - hiris memanjang@dadu
- tomato - potong dadu
- 1 batang serai - ketuk
- 3 helai daun limau purut - racik2
- 1 biji telur
- garam
CARA MEMBUATNYA
- Tumis bawang merah,bwg putih hingga naik bau.
- Masukkan perencah tomyam. kalau kering sgt tambah air sedikit. masukkan cili padi skali jika inginkan pedas.
- Masukkan ayam. biarkan ayam masak sekejap.
- Masukkan sotong, udang, carrot,tomato,serai dan daun limau purut.gaul rata.
- Pecahkan telur dan taburkan garam. gaul. masukkan nasi dan gaul rata.
- Last skali masukkan kobis. gaul mesra. dan tutup api. hiaskan ngan daun bawang n hirisan lada merah.
LIKE ! I WILL TRY DIS !
BalasHapusgrrr . sedapnya , i will try at home !
BalasHapusnampak menyelarakan
BalasHapusNmpk sdap..thanks sbb share recipe nih..tq
BalasHapus