BAHAN-BAHAN
- 25 gm mentega
- 50 gm mentega kacang (kasar)
- 6 camca besar serbuk biskut manis/digestif
- 65 gm gula aising
- 200 gm coklat masakan
- 25 gm mentega
- Cawan kertas secukupnya
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan mentega dan mentega kacang hingga cair.
- Angkat dari api dan masukkan serbuk biskut dan gula aising ke dalam mentega. Kacau rata.
- Bulat-bulatkan adunan mentega kacang seperti guli, buat 25 biji. Ketepikan.
- Masukkan coklat masakan bersama 25 gm mentega ke dalam mangkuk.
- Letakkan mangkuk di atas periuk berisi air mendidih. Kacau sekali-sekala hingga coklat cair.
- Masukkan secamca teh coklat cair ke dalam cawan kertas dan pusing-pusingkan cawan kertas supaya coklat rata di dalamnya. Biar hingga coklat keras.
- Kemudian bubuh mentega kacang ke dalam acuan tadi, tuang coklat cair hingga penuh cawan kertas.
- Sejukkan hingga keras. Apabila coklat keras, bolehlah dikeluarkan dari cawan kertas dan hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar