BAHAN-BAHAN
Bahan inti:
- 100 gm udang
- 4 biji cili kering
- 2 batang serai
- 10 ulas bawang merah
- ½ sudu jintan manis
- 1 sudu besar minyak masak
- Gula
- Garam 900 gm pulut
- 1 biji kelapa
- Garam
- Daun pisang
- Lidi
CARA MEMBUATNYA
Untuk membuat inti,
- udang dipotong kecil-kecil.
- Cili kering dimesin bersama jintan manis.
- Serai dan bawang merah dihiris halus.
- Panaskan minyak dan masukkan cili kering dan jintan manis tadi serta kacau.
- Masukkan kelapa parut dan serai, garam, gula, udang dan bawang merah.
- Kacau hingga masak dan ketepikan.
- Rendam beras pulut semalaman. Bersihkan dan kukus hingga masak.
- Pulut ini digaul bersama santan yang telah bercampur sedikit garam.
- Layur daun pisang dan potong 7.5 x 15 cm.
- Ambil 2 sudu besar pulut dan letakkan atas daun pisang tadi dan tekan pulut supaya leper.
- Letakkan inti di bahagian dan gulung pulut berlapikkan daun pisang.
- Matikan dengan lidi di hujung dan pangkal pulut udang ini.
- Bakar pulut di atas api yang sederhana garing.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar