BAHAN-BAHAN
- ½ Kg Daging (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis)
- 2 tangkai cili merah (dihiris kasar)
- 2 tangkai cili hijau (dihiris kasar)
- 1 labu bawang besar (dihiris nipis)
- 2 labu bawang merah (ditumbuk)
- 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 3 sudu makan minyak untuk menumis
- 1 cm halia (ditumbuk)
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan sos cili
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- Daun Orenggano
- Sedikit Lada Sulah
- Secubit gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan cili, halia dan sebahagian daripada bawang besar yang telah dihiris.
- Tunggu sebentar sehingga bawang agak kekuningan.
- Kemudian masukkan daging dan lada hitam, goreng sehingga agak garing.
- Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili serentak.Masukkan lebihan bawang besar, lada sulah dan daun Orengano. Kacau dan masukkan gula dan garam
Tidak ada komentar:
Posting Komentar