Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Sabtu, 19 Maret 2011

RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI PADI

BAHAN BAHAN
  • ketam 1kg
  • serai 3 batang, dititik
  • daun kunyit 2 helai
  • garam 2 sudu teh/secukup rasa
  • gula 1 sudu teh/secukup rasa
  • asam keping 2 keping
  • lengkuas 3 cm, ditumbuk sedikit
  • santan pekat 300ml
  • air satu gelas Bahan-bahan untuk dikisar:
  • bawang merah 10 ulas
  • bawang putih 4 ulas
  • halia 2cm
  • kunyit hidup 4cm
  • cili padi 10 biji

CARA MEMBUATNYA
  • Bersihkan ketam dan belah kepada 2 bahagian.
  • Campurkan kesemua bahan-bahan (kecuali ketam) ke dalam periuk dan kacau perlahan-lahan secara berterusan sehingga mendidih. 
  • Masukkan ketam. Tutup api setelah ketam masak.
PERINGATAN : Jangan masak ketam terlalu lama kerana menyebabkan isi ketam keras dan rasa manis isinya akan hilang.

3 komentar:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...