BAHAN BAHAN
- 1/2 kg daging lembu 
 
- 1 inci kunyit hidup 
 
- bawang merah 
 
- bawang putih 
 
- 2 biji cili merah 
 
- 3 tangkai daun kari 
 
- 1/4 biji cili benggala hijau 
 
- Sedikit kacang panjang 
 
- garam 
 
- minyak masak 
 
CARA MEMBUATNYA
-    Hiris daging  nipis-nipis. Kemudian tumbuk kunyit, 2 ulas bawang putih  serta garam secukupnya. kemudian gaulkan dengan daging tadi. Perap  seketika.  
 
-    Masukkan daging yg diperap tadi kedalam kuali, kemudian nyalakan api.  Daging tersebut hendaklah digoreng tanpa minyak sehingga air dari daging  tersebut kering. Kemudian bolehlah dimasukkan minyak.  
 
-    Goreng daging tersebut sehingga keperang-perangan. Kemudian masukkan  daun kari. Kacau seketika, kemudian masukkan bawang merah, bawang putih,  cili merah dan cili benggala. Kesemua bahan2 tersebut di hiris  nipis-nipis @ ikut suka. Jumlah bawang merah dan bawang putih yang  hendak digunakan terpulang pada individu.
 
- Potong kacang panjang basuh dan masukkan ke dalam kuali bersama bahan lain.
 
-    Goreng kesemuanya sehingga masak.
 
Dah siap boleh la dihidangkan
 
Uuuiiiiii sedapnyaaaa.. Thx for posting ya!!
BalasHapus