Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Kamis, 24 Maret 2011

RESEPI SUP IKAN MERAH

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ikan merah( potong )
  • 4 ulas bawang merah kecil (dimayang)
  • 2 ulas bawang putih (dimayang)
  • Setengah peket rempah sup serbuk (adabi)
  • rempah tumis (yang ada bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dan pelaga)
  • lobak merah dan daun sup. 
  • tomato (potong 4)
  • 2 mangkuk air 
CARA MEMBUATNYA
  1. Cuci bersih ikan dengan air asam. ( buang hanyir )
  2. Panaskan minyak dan tumis bahan tumis tadi.
  3. Tumis bawang merah dan bawang putih yang dimayang tadi hingga wangi dan layu.
  4. Masukkan halia yang dimayang
  5. Masukkan rempah sup, biar sebentar dan masukkan air
  6. Apabila sup telah mendidih, masukkan ikan, dan garam serta lobak merah. Jangan masak ikan terlalu lama. 
  7. Masukan tomato dan daun sup.
Siap, hidangkan

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...