BAHAN BAHAN
BAHAN - A
- 500 gm mee kuning
- 5 biji telur [ dipukul]
BAHAN - B
- 100 gm udang basah [buangkan kulit]
- 150 gm ayam [dihiris]
- 1 biji panjang fish cake [potong nipis]
- 3 ulas bawang putih [dicincang]
- 100 gm brokoli [dipotong]
- 100 gm bunga kobis [dipotong]
- 100 gm carrot [potong kecil dan panjang]
- 5 tangkai baby corn
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 s/b tepung jagung ]
- 1 cawan air ] bancuhkan
- 1 cawan air rebusan ayam
- 2 s/b sos tiram
- 1 s/b lada sulah
- garam
- minyak
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
- Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
- Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
- Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
- Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
- Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar