BAHAN-BAHAN
- Mee kuning,
- udang,
- ayam,
- 5 ulas bawang putih,
- 2 ulas bawang merah,
- lada hitam yg dikisar,
- cili,tauchu,kicap
- kubis,sawi,tauge,kacang tanah tumbuk,bawang goreng
CARA MEMBUATNYA
Ayam di potong kecil2,bersih dan toskan.
udang dibersihkan.
Lada hitam yg sudah dikisar dan bawang merah yg sudah ditumbuk diperapkan dengan udang.
Tumbuk bawang putih dengan cili kemudian tumiskan,masukkan tauchu kemudian masukkah udang yg diperap tadi dan ayam.Tunggu sehingga ayam dan udang masak ,masukkan air,kicap ,garam dan sedikit gula.
Masak sehingga mendidih kemudian perlahankan api.
CARA HIDANGAN
Mee kuning,kubis,tauge dan sawi di celur dgn air panas ,toskan.
Masukkan mee,kubis,sawi,tauge dan tuangkan sup yg ditumis tadi,taburkan kacang tanah tumbuk,bawang goreng
dan daun sup/daun bawang.
udang dibersihkan.
Lada hitam yg sudah dikisar dan bawang merah yg sudah ditumbuk diperapkan dengan udang.
Tumbuk bawang putih dengan cili kemudian tumiskan,masukkan tauchu kemudian masukkah udang yg diperap tadi dan ayam.Tunggu sehingga ayam dan udang masak ,masukkan air,kicap ,garam dan sedikit gula.
Masak sehingga mendidih kemudian perlahankan api.
CARA HIDANGAN
Mee kuning,kubis,tauge dan sawi di celur dgn air panas ,toskan.
Masukkan mee,kubis,sawi,tauge dan tuangkan sup yg ditumis tadi,taburkan kacang tanah tumbuk,bawang goreng
dan daun sup/daun bawang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar