BAHAN-BAHAN
- 1 bungkus (500g) spaghetti
- 300 g daging cincang/ayam
- 1 labu bawang besar (cincang)
- 6 ulas bawang putih (cincang)
- 1/2 tin cendawan butang (hiris) - kalau beli yg fresh lagi best
- 1 tin sedang tomato puree (agak2)
- 1 tin besar tomato sauce (yg tin punye, bukan botol, selalu pakai jenama SW)
- 3 biji buah tomato
- minyak zaitun (olive oil)
bahan perasa:
- garam, serbuk lada hitam, rempah oregano,
- daun salam (bay leaves)
CARA MEMBUATNYA
- Jerang air panas dlm periuk, bila dah mdidih masukn sedikit minyak zaitun (spy xmelekat). Pas2 rebus spaghetti smpi masak. Toskn spaghetti. Utk buat spaghetti tahan lama & xmelekat,lps tosn spaghetti tu, goreng spaghetti tu dlm kuali dgn sikit minyak zaitun. Lepas tu asingkn.
- Buah tomato rendam dlm air panas. Tgg 10 minit, lepas tu kopek kulit tomato & lenyek buah tomato sampai hancur.
- Dalam kuali, masukkan daging. Jerang daging sampai separuh masak & keluar air. Ketepikn. Air daging jgn buang.
- Tumis bawang putih & bawang besar dlm kuali dgn menggunakn minyak mendidih. Apabila kuah mendidih, masukkan sos tomato dan kacau perlahan - lahan. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Biar hingga masak
Tidak ada komentar:
Posting Komentar