Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Minggu, 19 Juni 2011

RESEPI PUDING TELUR



BAHAN-BAHAN

  • 10 biji telur ayam
  • 1 tin susu air
  • tepung kastad 3 sudu
  • garam secubit
  • asin vanila 1 sudu kecil
  • gula pasir 2 sudu makan
  • 6 sudu besar gula pasir untuk dibuat cairan gula perang.
  • 1 tin susu
CARA MEMBUATNYA
  1. Blend semua bahan diatas.
  2. Bakar gula 6 sudu tadi diatas loyang yang kecil api sehingga menjadi cairan gula perang.
  3. Bila gula sudah menjadi cairan gula perang tutup api dan sejukkan.
  4. Kemudian tuang bahan blend tadi kedalam loyang dan kukus di atas api yang serdahana saja selama satu jam.
  5. Jika air kukusan mulai kering tambahlah air.
  6. Untuk mengetahui sama ada ianya telah masak atau tidak bolehlah ambil batang lidi sate dan cucukkan keatasanya. Jika lidi itu tidak terdapat sisa yang melekat ianya sudah pun masak.
  7. Angkat dan bolehlah dipotong jika sudah sejuk

1 komentar:

  1. nak tanye, bahan puding telur di atas,1 tin susu cair dan 1 tin susu...bermaksud susu jenis apa? samada susu pekat @ susu tepung...

    Boleh tolong???

    BalasHapus

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...