Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....
RESEPI PULUT DAKAP
BAHAN-BAHAN
- 2 pot pulut (saya guna tin susu)
- 2 1/2 pot santan
- 1 sudu kecil garam
- *12 biji pisang dibelah 2 (saya guna pisang kelat raja. Pisang yg sesuai adalah pisang yg boleh dimasak)
- *daun pisang secukupnya
CARA MEMBUATNYA
- Basuh pulut, masukkan dalam periuk. Tambahkan santan dan garam. Tanak seperti memasak nasi.
-
Setelah pulut masak, ambil sedikit dan letak diatas daun pisang. Letakkan potongan pisang di tengah2 pulut.
-
Balut kemas-kemas dan tekapkan pulut seperti gambar. Ikat dengan getah.
-
Setelah siap membalut kesemuanya, masukkan kedalam periuk berisi air. Agak-agak ler air tu separuh daripada pulut tersebut. Campakkan daun pandan (optional) utk lebih wangi. Rebus hingga pulut kembang (tak perlu tunggu air rebusan kering)
- Untuk lebih mudah kukus pun boleh.
-
Dah siap masak, toskan pulut dakap anda...tunggu sejuk sebelum makan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar