Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Jumat, 17 Juni 2011

RESEPI SUP DAGING



BAHAN-BAHAN
  • 1 kilo daging (dipotong kecil)
  • 1.8 liter air
  • *1 biji bawang besar
  • *7 biji bawang kecil
  • *7 biji bawang putih
  • *2 inchi halia
  • *2 sudu makan ketumbar
  • *1/2 sudu makan jintan putih
  • *1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sup bunjut
  • Garam
  • Minyak masak 
CARA MEMBUATNYA
  1. Daging dalam keadaan suhu bilik agar tidak masak terlalu lama untuk empuk. Rebus dengan air bersama sup bunjut sehingga air rebusan menjadi separuh atau daging empuk.
  2. Blender bahan bertanda * dan tumis dengan minyak sehingga hampir garing.
  3. Kemudian tuang tumisan tadi ke dalam sup daging.
  4. Letak garam secukup rasa dan serbuk perasa (aji no moto) untuk perasa tambahan.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...