BAHAN-BAHAN
- 10 biji pisang masam
- 1 cawan sagu biji mata ikan
- 1 kotak santan (ukuran kecil)
- Secubit garam
- Sedikit pewarna merah atau jus pandan
- Daun pisang secukupnya (yang telah dilayur)
CARA MEMBUATNYA
- Buang kulit pisang dan belah dua.
- Basuh sagu biji mata dengan air dan toskan.
- Bancuh santan dengan sedikit garam, setelah itu jerangkan ke atas api. Masukkan sedikit pewarna merah. Kemudian kacau perlahan-lahan supaya tidak berbuku.
- Bila telah mendidih, masukkan sagu biji dan kacau hingga pekat. Kemudian angkat.
- Ambil dua belah pisang dan letak di atas sehelai daun pisang. Curahkan sedikit sagu, kacau dan bungkus kemas-kemas.
- Setelah itu, bolehlah dikukus hingga masak.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar