Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Sabtu, 09 Juli 2011

RESEPI RENDANG TELUR ITIK

BAHAN-BAHAN
  • 6 biji telur itik (cuci kulit bg bersih)
  •  600 ml santan  
  • 4 ulas bawang merah (dihiris) 1 helai daun kunyit 
  • 1 batang serai (dititik)
  • Garam secukup rasa

Bahan Giling:
  • 6 batang lada merah 
  • 2.5 cm lengkuas 
  • 1.2 cm halia 
  • 1.2 cm kunyit hidup  
  • 1 camca garam
CARA MEMBUATNYA
  1.  Satukan semua bahan dalam sebuah periuk. Jerangkan hingga mendidih,Kemudian kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 15-20 minit. 
  2. Apabila telurnya telah masak, Masukkan semula ke dalam periuk. Masakkan sambil dikacau perlahan-lahan hingga kuahnya pekat & hampir kering. Sesuaikan rasanya. 
  3. Buangkan daun kunyit & serai. Sendukkan ke dalam mangkuk & hidangkan panas-panas.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...