BAHAN-BAHAN
- 1 kg daging
- 10 biji bawang merah atau 4 labu bawang besar
- 2 inci halia
- ½ cawan minyak 20 biji cili kering
- 20 ulas bawamg putih
- 1 camca besar gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
- Daging dibersihkan dan dihiris selebar 2 inci dan direbus dengan sedikit air.
- Setelah daging masak, toskan dan tumbuk supaya ianya nipis.
- Bawang merah, bawang putih dan halia dihiris kemudian digoreng.
- Cili kering dibuang bijinya dan dimesin hingga lumat.
- Panaskan minyak, tumiskan cili kemudian masukkan daging dan kacau perlahan-lahan.
- Kemudian masukkan gula, air rebusan daging dan garam secukup rasa.
- Setelah pekat, angkat dan masukkan bawang goreng, kacau hingga rata dan hidangkan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar