BAHAN-BAHAN
- 1 gantang beras pulut
- 4 biji kelapa atau 3 kg santan
- ½ kg kacang mentah
- 3 jantung jagung (kalau nak)
- Daun palas secukupnya
CARA MEMBUATNYA
- Basuh beras pulut bersih-bersih dan tuskan.
- Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya.
- Setelah itu, masukkan santan ke dalam periuk dan sedikit garam, kacau sampai mendidih.
- Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak.
- Angkat dan biarkan selama 15 minit sehingga sejuk.
- Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam sehingga menjadi bentuk tiga segi.
- Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam periuk yang telah diisi air pada paras separuh periuk dan rebus sehingga airnya kering.
- Jika hendak memasukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan-bahan tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang atau jagung tadi, kemudian kacau sampai sebati.
- Bolehlah dihidangkan dan enak dimakan bersama rendang atau kari daging pekat.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar