BAHAN BAHAN
UNTIK KISAR ( UNTUK PERAP AYAM )
- 4 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 2 sudu besar ketumbar
UNTUK MENYEDIAKAN AYAM PENYET
- Ayam diperap 30 minit dengan barang yang dikisar tadi tu (bahan untuk perap ayam) dengan sedikit garam
- Rebus ayam tadi sehingga empuk sebelum digoreng garing
- Kemudian hidangkan bersama hirisan timun, salad, kobis dan ulam-ulam yang anda suka
CARA MENYEDIAKAN SAMBAL
- Bahan-bahan ialah 20 biji cili api, 5 biji cili merah, 3 biji tomato dan 3 inci belacan.
- Semua bahan ini digoreng terlebih dahulu sebelum ditumbuk (nak blend pun boleh).
CARA NAK MAKAN (nak kena ajar juga ke? )
- 1 pinggan nasi putih
- 1 pinggan ayam yang telah siap digoreng tadi
- 1 mangkuk sambal
- 1 mangkuk sup
- makan
wow sedap ni nanti boleh try tq
BalasHapussalam kenal..pergh terbaekkk!!
BalasHapusaku ya wis nyoba masakan iki, jan ora ana tandinge
BalasHapus