UNTUK REBUS
- -1 ekor ayam dipotong ikut suka besarnya
 - - 2 ulas bawang putih
 - - 2sm halia yg diketuk
 
- 1 sudu besar kicap pekat
 - 1 sudu besar sos tiram
 - 1cm halia
 - 2 ulas bawang putih
 - sedikit kicap cair
 
- 5cwn beras
 - 3 sudu besar butter
 - 1cm halia- ditumbuk
 - 4 ulas bawang putih -ditumbuk
 - air rebusan ayam tadi secukupnya
 - sedikit garam.
 
UNTUK SOS
- 5biji cili merah
 - 5 ulas bawang putih
 - 2cm halia
 - 1 sudu teh cuka, garam, gula
 - 1/2 cawan air
 
- lebihan air rebusan ayam
 - 1 biji bawang besar kisar
 - rempah sup
 - garam
 - daun sup yg dihiris.
 
- Ayam dipotong ikut suka besarnya (x potong pun boleh)..bersihkan dan di lumur dengan 2 ulas bawang putih yg ditumbuk dan 2sm halia yg diketuk..dan rebus hingga empuk
 - Toskan ayam dan perap dengan bahan-bahan untuk perap selama 15-20min. Goreng hingga garing.
 - Basuh beras dan toskan. Panaskan butter, tumis halia dan bawang putih hingga garing. masukkan beras, terbit bau, masukkan air rebusan ayam secukupnya dan garam. Masak seperti biasa.
 - Untuk sos-blendkan semua bahan diatas. boleh ditambah tomato sos/sos cili jika suka. Boleh juga dimasak sebentar (jika suka)
 - Untuk sup- air rebusan ayam didihkan bersama bawang besar, rempah sup, garam dan daun sup tadi.
 


great recipe, the chicken looks so mouth watering.
BalasHapus