BAHAN BAHAN
- 8-9 batang cili kering (nak sambal lebih banyak dan lebih pedas, boleh lebihkan)
- 4-5 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- Udang Segar (saiz mengikut keperluan)
- Air asam-1/2 cawan hingga 1 cawan (agak-agak)
- Minyak untuk menumis, gula, garam..
- (Jika suka..tambah petai 1/2 mangkuk)
- 1 Labu Bawang Besar-Dihiris
- Blend bawang putih, bawang merah dan cili kering (cili kering yg telah direndam didlm air)..kisar shingga hancur bersama-sama dengan air..
- Panaskan minyak..bile sudah panas masukkan bahan yg telah dikisar..
- Tumis sehingga garing dan naik minyak..masukkan udang..gula dan garam..lebihkan gula utk mendapatkan rase yg lebih manis..
- Jika suka masukkan petai..
- Masukkan air asam..biarkan mengelegak dan masukkan bawang besar yang telah dihiris..tunggu hingga sambal naik minyak dan pekat..(kepekatan sambal ikut suka..)
Tidak ada komentar:
Posting Komentar