BAHAN-BAHAN
- 2kg ikan kembung - buang ekor & kepala
- 2btg bunga kantan - dipotong dua
- 3 ikat daun kesum
- 3sb cili giling
- 10bj cili padi - ditumbuk halus
- 20 keping asam gelugor
- 20gm belacan
- garam & serbuk perasa
- - Bahan-bahan ulam -
- 1 labu bawang besar
- 1bj salad buah
- 1 ikat daun selum
- 1 btg timun
- 3bj telur rebus
- 3bj limau sambal
- 1 btg bunga kantan
- Laksa sediakan seperti arahan di pek
CARA MEMBUATNYA
- Ikan dibersihkan,masukkan dalam periuk besar bersama 10 keping asam gelugor. Isi air hingga menutupi ikan & rebus hingga hancur.
- Bila dah hancur,bawa keluar ikan & tunggu sejuk,air rebusan jgn dibuang biarkan dlm periuk. Asingkan isi ikan dr tulang kemudian blend hingga hancur.
- Masukkan ikan yg dah di blend tadi dalam periuk yang sama. Masukkan bunga kantan,asam keping,daun kesum,cili giling,cili padi dan belacan. Masak dengan api sederhana,biarkan mendidih dan sentiasa panas.
- Bila kuah terlalu pekat, tambahkan air supaya kuah laksa jgn terlalu cair dan jgn terlalu pekat.
- Masukkan garam & serbuk perasa.
- Bawang besar, salad, daun selum, timun dan bunga kantan dimayang halus. Timun & limau sambal dipotong dua.
- Masukkan laksa dalam mangkuk dan taburkan bahan2 ulam dan siramkan kuah laksa semasa tgh panas. Siap utk dimakan.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar