Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Minggu, 29 Mei 2011

RESEPI BAHULU CERMAI



BAHAN-BAHAN
  • 10 biji telur gred A
  • 380gm gula pasir
  • 1 sudu kecil esen ros 
  • 200gm tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil baking powder
CARA MEMBUATNYA
  1. Pukul telur dan gula sehingga kembang dan pekat.
  2. Ayak tepung dan baking powder kedalam adunan batter yang telah betul-betul kembang dan pekat. Kacau adunan dengan spatula.
  3. Sebelum bakar bahulu, isikan acuan dengan minyak dan bakar dalam oven selama 10 minit untuk memanaskan acuan dan supaya adunan tidak melekat. Keluarkan acuan yang telah panas dari oven dan buangkan minyak. Acuan sedia untuk digunakan.
  4. Sediakan kain yang dibalut pada kayu untuk sapukan minyak ke acuan setiap kali sebelum masukkan adunan ke acuan.
  5. Bakar gula dalam oven sebentar sebelum guna sehingga agak-agak hangat dan terus tuang kedalam telur. Tips ini untuk ketahanan kuih bahulu. Tahan sehingga sebulan tanpa pengawet. Kalau x mahu buat cara ini, kuih bahulu boleh tahan selamat 2 minggu. InsyaAllah.
  6. Untuk meringankan kuih bahulu, bakar tepung dalam oven. Tapi jangan lama-lama. Sekejap saja. Dan tepung agak-agak hangat je. Ini sama lah dengan kaedah orang dulu-dulu jemur tepung. 
  7. Suhu bakar 220C sehingga bahulu kekuningan. Bahulu naik lebih cantik kalau 'off' kan kipas kat oven sbb kalo guna kipas bahulu akan mengecut sedikit nanti

9 komentar:

  1. say dah wat tapi nape tiga hari kmudianya kueh mjadi keras

    BalasHapus
  2. pastikan sukatan tepung yg digunakan betul..baking powder tu kurangkan sket

    BalasHapus
  3. ambik resepi org lain ek...

    BalasHapus
    Balasan
    1. bia a sebok pahal menyebok>< -_-

      Hapus
    2. enth2 ko pon amek same kot >< -_-

      Hapus
  4. Resepi aiii ade disini....amik lah akak halalkan...

    BalasHapus
  5. kalo aq wat nie msti sdp hahahahahahahahahahahahaha ><

    BalasHapus
  6. Kue mnjdi liat knape ye?

    BalasHapus
  7. Kue mnjdi liat knape ye?

    BalasHapus

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...