BAHAN-BAHAN
- 1kg Daging Batang Pinang ( part ni daging paling lembut )
- 1 bijik kelapa yang diambil santan pekatnya
- Cengkih/bunga lawang/kayu manis ikut suka
- 3 sudu besar garam
- 1 sudu besar gula
- 3 sudu besar minyak
Bahan A ( Blender A )
- 2 bijik bawang besar
- 1 ‘labu’ bawang putih ( labu – keseluruhan sebiji bawang putih, bukan seulas )
- 20 Biji cili kering – ikut kepedasan yang diinginkan
Bahan B ( Blender B )
- 3 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 3 sudu besar rempah ketumbar
- 1 sudu kecil lada hitam
- 6 batang serai
- 3 inci halia
CARA MEMBUATNYA
- Potong daging sebesar 2 inci dan rebus sehingga air kering. Siat Halus. Tumis sedikit bawang merah/putih beserta cengkih/lawang/kayu manis.
- Masukkan Bahan A dan B yang telah dikisar a.k.a diblender dan santan pekat kedalam kuali dan panaskan sehingga garing.
- Kemudian, masukkan daging, garam, gula dan sentiasa kacau dengan api perlahan sehingga kering.
Proses ini mungkin memakan masa sehingga 1-2 jam kerana api perlahan dan serunding perlu betul2 kering supaya tahan lama dan lazat serta enak dimakan. Tak leh berhenti kacau serunding sebab boleh hangus dan jadi tak rata. Lihat pada tekstur permukaan serunding untuk mengetahui ianya dah kering belum.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar