BAHAN-BAHAN
- 500 gram tepung gandum
- 20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
- 1 mangkuk kecil tauge
- 1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
- 1 biji telur
- 1 biji cili merah (hiris halus)
- 2 biji bawang merah (racik halus)
- Garam secukup rasa
- 1/2 sudu teh gula
- Sedikit kunyit
- Air secukupnya
- Minyak utk menggoreng
KUAH
- 2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
- 6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
- 1 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air asam jawa
- Air secukupnya
- Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
- Panaskan minyak.Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.
- Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini.Jangan sampai halus.
- Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.Angkat dan hidangkan dengan cucur udang.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar