Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Jumat, 27 Mei 2011

RESEPI CUCUR UDANG




BAHAN-BAHAN
  • 500 gram tepung gandum
  • 20 ekor udang besar (boleh lebih atau kurang-buang kepala sahaja)
  • 1 mangkuk kecil tauge
  • 1 mangkuk kecil daun kuchai (potong 1 inci)
  • 1 biji telur
  • 1 biji cili merah (hiris halus)
  • 2 biji bawang merah (racik halus)
  • Garam secukup rasa
  • 1/2 sudu teh gula
  • Sedikit kunyit
  • Air secukupnya
  • Minyak utk menggoreng

KUAH
  • 2 cawan kacang (goreng dengan minyak tanpa buang kulit hingga masak)
  • 6 sudu besar cili boh (boleh lebih atau kurangkan)
  • 1 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
  • Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA
  1. Masukkan tepung, udang, tauge, kuchai, telur, cili merah, bawang merah, garam, gula dan kunyit ke dalam satu mangkuk besar.Tambahkan air hingga adunan menjadi boleh dijemput.Jangan terlalu pekat atau terlalu cair.
  2. Panaskan minyak.Jumputkan adunan ke dalam minyak yang betul-betul panas.Goreng hingga kekuningan.Angkat dan hidang dalam pinggan.
  3. Masukkan semua bahan kuah dalam pengisar dan kisar kasar bahan ini.Jangan sampai halus.
  4. Masak bahan kisaran ini di atas api sederhana hingga pekat.Angkat dan hidangkan dengan cucur udang.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...