- 500 g mee kuning
- 2 keping tauhu, digoreng dan dihiris
- 3 - 4 biji telur rebus, dibelah dua
- Limau kasturi secukupnya
- Taugeh, dibuang ekor dan dicelur
- 2 - 3 kelopak salad kobis, dihiris halus
- Hirisan cili hijau dan merah
- Bawang goreng dan hirisan daun sup/bawang
- 250 g udang sederhana besar
CARA MEMBUATNYA
- 3 ulas bawang putih*
- 6 biji bawang merah kecil*
- 1/2 cm halia*
- 2 camca besar udang kering, direndam 10 minit dan toskan*
- 2 camca besar taucu, dicuci dan toskan*(*dikisar halus)
- 2 camca besar rempah kari ikan, dibancuh dgn sedikit air
- 1 batang serai, dititik
- 1 inci lengkuas, dititik
- 3 biji kentang, direbus hingga empuk dan dilecek halus
- 1 camca besar tepung gandum,dibancuh dgn sedikit air. (optional)
- 1 biji tomato, dibelah empat
ohh..ni la blog yg sedang hangat diperkatakan...yg meng copy paste pic org lain..letak nama sendiri... ko rasa cemana kalo org lain wat pic ko mcm tu..ko leh je nk letak pic sape pun, tp x yah la gi kerat gambor tu pastu boh nama ko..hahahahha...kesian..
BalasHapus-kami sedang memerhatikan anda-
Tak perlu rasa apa-apa kut bro.... bila bangsa nak maju. Kawan kita ni bukan berniaga pun, dia berkongsi ilmu memasak, supaya anak bangsanya dapat makan makanan yang sedap dan sihat. Kalau takut dia untung apa-apa, dia bukan untung apa-apa pun. nothinglah bro. Dia nak taruh nama dia pun bukan membawa apa-apa kerugian kepada sesiapa. Budaya membanggakan hak yang sebegini rupa adalah budaya bawaan non muslim.We are muslim.... budaya kita berkongsi ilmu dan bersaudara selamanya.
BalasHapus