Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Selasa, 17 Mei 2011

RESEPI SERUNDING AYAM



BAHAN-BAHAN
  • 1 kilo isi ayam  atau seekor ayam(ambil isi shj)
  • 1 kilo santan
  • 3 genggam jintan kasar
  • 3 genggam ketumbar
  • 1/2 kilo bwg besar
  • 10 ulas bwg putih
  • 2 senduk gula, garam secukup rasa
  • 5 senduk cili kisar -kalau suka pedas sila tambah sendiri
  • 2cm halia
  • 1 paket kerisik.
  • Minyak untuk menumis
  • Secawan air asam jawa, 
CARA MEMBUATNYA
  1. Rebus isi ayam sampai empuk dan boleh disiat-siat halus.
  2. Isi ayam yg telah disiat ditoskan
  3. Blendkan bwg merah, bwg putih dan halia - ready utk tumis.
  4. Jintan dan ketumbar disangai (goreng tanpa minyak) seterusnya diblend kasar-kasar sedikit, hancur sangat tak sedap.
  5. Tumiskan bwg tadi bersama cili kisar, biar garing sebentar
  6. Masuk pula jintan dan ketumbar yg telah diblend
  7. Masukkan santan
  8. Kacau sebati dan masukkan isi ayam tadi, masukkan garam, gula, dan kerisik
  9. Last masukkan air asam
  10. Goreng dengan api kecil selama lebih kurang 3 jam. Sampai garing baru angkat

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...