BAHAN-BAHAN
- 1 kilo isi ayam atau seekor ayam(ambil isi shj)
- 1 kilo santan
- 3 genggam jintan kasar
- 3 genggam ketumbar
- 1/2 kilo bwg besar
- 10 ulas bwg putih
- 2 senduk gula, garam secukup rasa
- 5 senduk cili kisar -kalau suka pedas sila tambah sendiri
- 2cm halia
- 1 paket kerisik.
- Minyak untuk menumis
- Secawan air asam jawa,
CARA MEMBUATNYA
- Rebus isi ayam sampai empuk dan boleh disiat-siat halus.
- Isi ayam yg telah disiat ditoskan
- Blendkan bwg merah, bwg putih dan halia - ready utk tumis.
- Jintan dan ketumbar disangai (goreng tanpa minyak) seterusnya diblend kasar-kasar sedikit, hancur sangat tak sedap.
- Tumiskan bwg tadi bersama cili kisar, biar garing sebentar
- Masuk pula jintan dan ketumbar yg telah diblend
- Masukkan santan
- Kacau sebati dan masukkan isi ayam tadi, masukkan garam, gula, dan kerisik
- Last masukkan air asam
- Goreng dengan api kecil selama lebih kurang 3 jam. Sampai garing baru angkat
Tidak ada komentar:
Posting Komentar