Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Jumat, 22 Juli 2011

RESEPI NASI BERIANI KETAM

BAHAN-BAHAN
  • 1 kg ketam - ambil isinya, air rebusan diasingkan 
  • 1 kg beras basmati
  • 1 kg air
  • 1 tin minyak sapi
  • 2 sudu besar rempah beriani
  • 3 tangkai cili merah - dikisar
  • 2 cm halia - dikisar
  • 6 ulas bawang merah - dikisar
  • 4 ulas bawang putih - dikisar 
  • Garam secukup rasa 
  •  ½ tin susu cair
  • 2 sudu kecil puri tomato
  • ½ botol air mawar
  • 2 helai daun pandan
  • 3 cm kulit kayu manis (bahan tumis)
  • 4 kuntum bunga cengkih (bahan tumis) 
  • 3 biji buah pelaga (bahan tumis)
  • 1 labu bawang besar - dihiris (bahan tumis)
  • 4 ulas bawang merah - dihiris (bahan tumis)
  • 3 ulas bawang putih - dihiris (bahan tumis) 
  • Sedikit gajus dan kismis - bahan tumis
CARA MEMBUATNYA
  1.  Panaskan periuk, cairkan minyak sapi, tumis bahan tumis dan bahan kisar hingga garing. 
  2. Masukkan air rebusan ketam, puri tomato, susu, air mawar dan daun pandan. 
  3. Biarkan mendidih masukkan beras.
  4. Akhir sekali masukkan isi ketam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...