Kepada anda yang berminat untuk berkongsi resepi masakan anda di blog ini, saya alu-alukan perkongsian anda. Sila hubungi saya di dalam komen dan saya akan jadikan anda sebagai penulis resepi di blog ini....

Selasa, 05 Juli 2011

RESEPI SAWI GORENG

BAHAN-BAHAN
  • 300 gm sawi 
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih 
  • 1 biji cili merah 75 gm udang hidup (saiz sederhana)
  • 3 sudu minyak 
  • Garam,gula & lada sulah (mengikut rasa) 
  • 1 sudu kicap cair
CARA MEMBUATNYA
  1. Sediakan udang & campurkan dengan garam,lada hitam & gula. 
  2. Bersihkan semua sayur-sayuran.Kupas bawang merah,bawang putih & biang biji cili. 
  3. Basuh sawi dengan air paip yang mengalir. Hiris bawang merah,cincang bawang putih,mayang cili & rendam dalam air sejuk untuk hiasan & potong sawi 5 cm panjang (asingkan batang daripada daun). 
  4. Menggoreng Sawi: Panaskan minyak di dalam kuali & goreng bawang merah & bawang putih hingga kuning. 
  5. Tambahkan udang & 1-2 sudu air. Goreng udang hingga merah warnanya. 
  6. Masukkan batang sawi & kemudian daunnya dengan udang & 1-2 sudu air. Goreng udang hingga merah warnanya.
  7. Masukkan batang sawi & kemudian daunnya dengan 2 sudu air. Masak selama beberapa minit. Goreng sawi jangan sampai lecur. Masukkan lada hitam,garam & sos. Hidangkan berhias cili.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...