BAHAN BAHAN
- 4 ekor ikan kembong/ikan selar kuning 
 
- 1/2 biji bawang besar* 
 
- 3 ulas bawang putih* 
 
- 2 inci halia - dimayang halus 
 
- 1/2 cawan kicap manis 
 
- 1 sudu teh cili kisar/cili boh (ikut suka pedas masing-masing) 
 
- garam secukup rasa 
 
- air dan minyak untuk menumis 
 
- 1/2 biji bawang besar dimayang 
 
CARA MEMBUATNYA
-    Ikan dibersihkan dan digoreng. Ketepikan.  
 
-    Kisar bahan bertanda * sampai hancur. Panaskan minyak dan tumis bahan blend ini.  
 
-    Masuk cili, halia dan bawang besar. Tumis lagi hingga naik bau.  
 
-    Masukkan kicap dan air. Biarkan mendidih.  
 
-    Masukkan ikan dan biar lagi sampai kuah pekat.  
 
-    Tambah garam secukupnya. 
 
Dah siap untuk di hidang.
 
senangnye resepi ni.nak cubala tq
BalasHapus